Muzeum Fabryka Czekolady, mieszczące się na al. Emila Wedla 5, czyli tuż obok fabryki, to niecodzienny budynek. To „najsłodsze” muzeum w kraju, opowiada historię czekolady, ale nie tylko. Można zobaczyć tu również, jak produkuje się niektóre kultowe słodkości Wedla, zaprojektować własne opakowanie Ptasiego Mleczka, poskakać po tabliczce czekolady, czy podziwiać panoramę Warszawy z tarasu widokowego, spowitego w zapachu czekolady. Te wszystkie i inne atrakcje na warszawskiej Pradze od 4 września 2024.
„Tour de” po fabryce czekolady
Zwiedzanie rozpoczyna się na poziomie 0, w Przestrzeni Ghanijki, gdzie zwiedzający dowiadują się, w jaki sposób pozyskiwane i przechowywane są ziarna kakaowca, a także jakiej obróbce trzeba je poddać, aby mogły stać się pełnoprawną czekoladą.
Na poziomie +1 w Przestrzeni Czekoladnika, wyjaśniane są m.in. tajniki konszowania. To także przystanek na coś słodkiego – czyli jeden z punktów tastingu (smakowania), gdzie można spróbować czekoladowych słodkości w płynnej formie. Na tym samym piętrze zainteresowani mogą zajrzeć także do Przestrzeni Cukiernika, w którym prowadzony jest finalny etap przygotowania czekolady. Proces ten będzie poznawany za sprawą dotyku i słuchu. Tak, etap skakania po ogromnej tabliczce czekolady jest niezbędny w poznaniu całości sztuki cukierniczej Wedla.
Na ostatnim piętrze muzeum, czyli poziomie +2, znajdziemy pokój poświęcony piankom Ptasie Mleczko, gdzie poznamy historię tego kultowego produktu, jednocześnie na nim... leżąc!
Całość kończy się w Przestrzeni Projektantki, gdzie odwiedzający zobaczą, jak zmieniał się design opakowań na przestrzeni lat, a jedno z nich samodzielnie zaprojektują – finalny efekt trafi do nich drogą mailową jako jedna z pamiątek po wizycie w Fabryce Czekolady E. Wedel. Na sam koniec nie zabraknie również słodkiej niespodzianki, której można skosztować na miejscu albo zabrać ze sobą do domu.
Najdroższa inwestycja Wedla
Całkowity koszt kompleksu muzealnego wyniósł ponad 200 mln zł. Obiekt ma 6 kondygnacji, o łącznej powierzchni ponad 8 tys. mkw. Wybudowano go w miejscu starych, niszczejących silosów z lat 60. przechowujących kakao. Budowa trwała dwa lata.
– Ta przełomowa inwestycja jest elementem realizacji naszej długoterminowej strategii, w ramach której chcemy zaskakiwać naszych konsumentów nie tylko bogatą ofertą produktową, ale także zapraszać ich do doświadczania świata czekolady w zupełnie nowej formie – mówi Maciej Herman, dyrektor zarządzający firmy Wedel.
Gmach stanął nad samym brzegiem Jeziora Kamionkowskiego na Pradze Południe.
Za projekt architektoniczny obiektu odpowiada renomowana warszawska pracownia BiM Architekci. Wykonawcą robót był HOCHTIEF Polska. Projekt i wykonanie wystawy w Fabryce Czekolady E. Wedel powierzono Pracowni WWAA. Za treści multimedialne odpowiada Lunapark Motion Arts Collective, a za identyfikację wizualną - Studio Homework. Doradztwem inżynieryjno-technicznym zajmował się ARUP. Sprawy dostępności miejsca konsultowano z Fundacją Polska Bez Barier.
- Muzeum jest rezultatem i jednocześnie kontynuacją naszego zaangażowania w zachowanie dziedzictwa marki E.Wedel [...]. Tworzymy innowacyjny obiekt, który nie tylko prezentuje historię i proces jej produkcji, ale również staje się centrum edukacyjnym i kulturowym. Jesteśmy przekonani, że Fabryka Czekolady E.Wedel przyciągnie zarówno lokalną społeczność, której jesteśmy integralną częścią i aktywnym uczestnikiem, ale także miłośników słodyczy z Polski i całego świata, oferując im niezapomniane doświadczenia – podsumowuje dyrektor muzeum, Robert Zydel.
Kiedy można odwiedzać muzeum?
Fabryka Czekolady E. Wedel będzie otwarta codziennie w godz. 10-20, a zwiedzanie, które odbywa się pod opieką przewodnika, zajmie miłośnikom czekolady około 90 minut. Co ważne, ostatnia grupa wyruszać będzie na spotkanie ze światem czekolady o godz. 18:15. Odwiedzający mogą już teraz kupić bilety online na stronie muzeum.
Wybierając się do muzeum, należy pamiętać, aby mieć ze sobą bilet (papierowy lub elektroniczny) – jest on sprzedawany na określony dzień i godzinę, więc na miejsce trzeba przybyć punktualnie.
Napisz komentarz
Komentarze